Hae tästä blogista

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Merenpinta VaasassaSentti sadassa vuodessa
maa nousee merenkurkussa

Näiden metallikuulien avulla voi katsoa kuinka korkealla merenpinta on aikoinaan ollut, ja miten meri on väistynyt sadan vuoden välein. Kuulat löytyvät Palosaaren salmen vierestä ja paikalta löytyy myös opaskyltti.

Med hjälp av de här metallkulorna kan man se hur högt vattenytan nådde förr, och hur mycket havet vikit undan med hundra års mellanrum.

Kulorna kan hittas vid Brändö sund och en infotavla finns på plats. Kuva ja teksti: Kike_B

1000-luvun alkaessa nykyisen Vaasan seutu oli lähinnä merenpohjaa. Muutama saari nousi merestä siellä täällä. Yksi suurimmista saarista oli nykyisen Gerbyn kaupunginosan kohdalla.

Asukkaita seudulle alkoi kertymään 1100-luvulla kun metsästäjät, hylkeenpyytäjät ja kalastajat tulivat seudulle etsimään elantoansa.

Vaasan seudulle alkoi kerääntymään ruotsinkielistä asutusta Merenkurkun toiselta puolelta 1200-luvulla. Tämä johtui osaksi Suomen tulemisesta Ruotsin vaikutuspiiriin noin vuonna 1156 alkaneiden ristiretkien myötä. Varsinainen asutuskeskus muodostui Mustasaareen 1300-luvulla Korsholman linnan toimiessa läänin hallinnollisena keskuksena. Nykyisin sen paikalla on vain kumpu muistomerkkeineen.

perjantaina, joulukuuta 01, 2006

Vaasa Street Scenes 1

Kuva: Jag
Avaus sarjaan, johon kuvaan vaasalaisia ihmisiä Vaasassa. 

Malli on nimeltään Essi.

Itseasiassa tämä kuva on tyypillinen "Plan B"-otos. Alkuperäinen tarkoitukseni oli mennä kuvaamaan keskustan Citymarkettiin ja katsoa millaisen valoefektin saisi aikaan yhdistämällä malliin salamavalon lisäksi esim. lihatiskistä heijastuvan valon. 

Saavuttuamme Citymarkettiin ja otettuani kameran esiin suunnitelma kariutui kuitenkin välittömästi kun paikalle juoksi Securitaksen harmaapaita, joka ilmoitti, että kuvaaminen on ehdottomasti kielletty.

torstaina, marraskuuta 30, 2006

Vene jumissa

Kuva: Nappailija
Todella hieno oivallus. Onko vene jäänyt jäiden puristukseen unohdukden johdosta vai onko veneen omistaja ikuinen optimisti, joka uskoi avoveden jatkuvan vielä pitkään? Tällaisista kuvista huomaa miten tärkeät Onkilahden peili keskellä kaupunkia on Vaasalle.

Syntinen Vaasa

Kuva: Pappa Razzi
Stripteaseravintola Lady Pink edustaa "syntistä Vaasaa" Paikka sijaitsee palokadulla ravintola Fransmamnnin ja ns. Vanhan apteekin välissä.

keskiviikkona, marraskuuta 29, 2006

Entinen kulkutautisairaala

Kuva: MjosundsJucka

Keskussairaala-alueen kaunein rakennus. Tässä rakennuksessa on toiminut mm. kulkutautisairaala. Talon etusivulla olevien ikkunoiden ulkopuolella oli portaat tai tikapuuntapaiset, joilta omaiset saattoivat katsella hoidossa olevia läheisiään. Nykyään talossa toimii. mm. ihotautipoli. Keskussairaalan vanha osa on vuodelta 1902 (I.Reinius).

tiistaina, marraskuuta 28, 2006

Raippaluodon silta 2

Kuva: SR
Raippaluodon silta on niin viehättävä kuvauskohde, että siitä voi huoletta julkaista useita kuvia eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikana. Älä tyydy vain katselemaan siltaa. vaan aja sen ylitse ja tutustu samalla Raippaluotoon.

Åbo Akademi

Kuva: Kike_B

Lähin rakennus on entisen rantamyllyn konttori. Siellä istuu nykyään Åbo Akademi Vasan hallinnollinen puoli. A.A.Levón perusti Vaasan Höyrymyllyn 1849. Levónin talo, nykyinen konttori, on vuodelta 1861 (C.A.Setterberg).

Den närmaste byggnaden är den före detta strandkvarnens kontor. Nu sitter Åbo Akademi Vasas administrativa sida där.

maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Kirkkopuisto talvella

Kuva: pohjalaane
Luminen kirkkopuisto on kuin kidesokerilla kuorrutettu. Jos poistaa taustalla näkyvät autot niin näkyvä voisi olla otettu milloin tahansa 1900-2006.

sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

Sokeritehtaan ranta

Kuva ja teksti: Starman

Tältä rannalta Vaskiluodosta on mahtavat merinäköalat. Nauttivatkohan parakit ja jätemaa lepopaikoistaan täysin siemauksin? Eipä luulisi olevan pakko rakentaa Vaskiluodon pururadan päälle, kun on jäljellä tämänlaista joutomaata ympäri Vaskiluotoa. Tässäkin siis merinäköalat isolle selälle. Ainoata hyvää maankäyttöä tässä kuvassa ovat veneet. Ne kuuluvatkin Vaasan rannoille. niistä en valita.