Hae tästä blogista

lauantaina, joulukuuta 30, 2006

Katutaiteen mestareita

Vaasalaisia mestarigraffitteja
vaasa: graffittitaide, taiteelliset graffitit, taidegraffitit

Oli graffitteja miten paljon tanhansa, niin jotkut niistä nousevat ylitse muiden. Tottunut arvioija näkee heti, että kysymyksessä on mestarin taidonnäyte. Tällainen vaasalainen ”mestarinäyte” on nähtävissä Raviradan reunassa sijaiatsevan sähkökeskuksen seinässä Ravikatu 1:ta vastapäätä.
Kysymyksessä on moniselitteinen naamankuva, joka kertoo ainakin sen, että tekijällä on potentiaalia muuhunkin.

Keskustelu graffiiteista jatkuu. Maan johtava graffittiblogi on huomionut myös Vaasan, joka blogin mukaan poikkeaaa selvästi maan muista kaupungeista:

”Toinen kiintoisa yksityiskohta on Vaasa, jossa paikallisen poliisin mukaan graffitien luvaton maalaaminen karkasi käsistä sen jälkeen, kun luvallinen paikka poistettiin. Tämähän on aika pahoin ristiriidassa Helsingin nollatoleranssilinjan kanssa, jossa uskotaan laillisten maalauspaikkojen lisäävän töhrimistä. ”

perjantaina, joulukuuta 29, 2006

Rakkaudesta Runebergiin


 Töhertelijät asialla Vanhassa-Vaasassa
Kuva: Kike_B
Graffitti ilkivalta, graffitti töherrys, graffitti töhertelijät
Teksti: Kike_B
Vanhassa Vaasassa on muistomerkki vanhalle triviaalikoululle ja sen entiselle oppilaalle, J.L.Runebergille. Uuden sukupolven taiteilijat ovat käyneet hiomassa taitojaan kiven päällä. Aika amatöörejä vielä. Ja paikan valinta ei ole paras.

I Gamla Vasa finns ett minnemärke åt den gamla trivialskolan och dess f.d. elev J.L.Runeberg. Den nya generationens konstnärer har använt stenen för att öva sina talanger. Rätt så amatörmässigt ännu. Och platsen som valts är inte den bästa

Graffitit VaasassaKuva: Kike_B

Tuntematon naama koristaa monta paikkaa keskustassa.

Okänt ansikte pryder många ställen i centrum.Graffitit, tagit, tarrat, katutaide

Vaasan katukuvaan on ilmestynyt toistaiseksi tuntemattoman graffittitaiteilijan/tarrataiteilijan vekkuleita naamankuvia. Tekijä saattaa jäädä tuntemattomaksi. Naamankuvat herättänevät jälleen keskustelun siitä, mikä on töhry, ilkivaltaa ja mikä ei.

Joisakin tapauksissa on selvää että tarra voi sinänsä olla mainio. mutta sen sijoituspaikka on väärä.

Kieltämällä eivät graffitit ja urbaanit tarrat mihinkään katoa. Kiellon vastutaminen, öiset retket spraypurkkien ja tarrapinkan kanssa ja pelko kiinni joutumisesta on aivan liian houklutteleva vaihtoehto harmaalle arjelle.

Erityisesti graffitit ovat kiinteä osa urbaania kaupunkikulttuuria. ”Jo muinaiset roomalaiset” osasivat koristaa talojensa seinät seinäkirjoituksin, joten mitään uutta ei auringon alla tässäkään ilmiössä. Graffittien rinalle on sytynyt tarraboomi, joka on ilmeisesti siistijän kannalta halvempi vaihtoehto.

Graaffittien laillisuuden puolesta on olemassa adressi. Ilmiö on myös synnyttänyt kaksi blogia: Grafittiblogin ja Kadulta Blogin. Vaasalaisia graffitteja Pulutalosta voit tutkia täältä.

Graffitit – Wikipedia

Suomen paras graffiti-sivusto

torstaina, joulukuuta 28, 2006

Vaasan julkisivuvalaistus

Vaasan öinen julkisivuvalaistus
Kuva: Kike_B
Julkisivuvalaistus, yövalaistus, yövalot seinävalaistus

Vaasan uudistunut julkisivuvalaistus luo kaupunkiin omaleimaisen persoonallisen ilmeen. Vielä hieman ponnisteluja ja Vaasa on Suomen välkyin kaupunki pimeinä lumettomina talviöinä.
Julkisivuvalaistuksen kokonaisbudjetti on noin puoli miljoonaa euroa, ja jokainen kiinteistö maksaa oman valaistuksensa, sanoo Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkari.

Toria ympäröivien kiinteistöjen julkisivuvalaistuksen ovat suunnitelleet Roope Siiroinen ja Reija Pasanen tamperelaisesta valaistussuunnittelutoimisto Valoa Oy:stä.

keskiviikkona, joulukuuta 27, 2006

Jaakko Niemelän valoteos

Kuva:: Kike_B
Viimeinkin joku keksi tehdä jotain Rewell Centerin valtavan tyhjille betoniseinille.

Vaasan kävelykadulle pystytettiin tiistaina 7. 11. 2006 helsinkiläisen kuvataiteilijan Jaakko Niemelän valo- ja varjoteos  Pimeän hetkellä Rewell Centerin länsiosan seinään syntyy hitaasti pyörivä varjo- ja valoverkko.

Valo- ja varjoteos, valotaideteos, valoteos
Rewell Centerin kaupungintalon puoleiseen vapaaseen päätyyn heijastuva valotaideteos on nimeltään Grindlock. Englanninkielinen sana ei merkitse mitään, vaan tulee uusseelantilaisen taidenäyttelyn nimestä.

Teos on rakennettu noin kahdeksan metriä korkeasta teräspylväästä, jonka sisään on upotettu voimakas valo ja sähkömoottori, ja ympärille kiedottu hitaasti pyörivä metallikehikko. Kun iltahämärä muuttuu pimeydeksi, heijastuu Rewell Centerin seinään jättimäinen varjoverkko .

Vaasan kävelykadun installaatio on Niemelän mittakaavassa poikkeuksellinen. Taiteilijan aikaisemmat teokset ovat kooltaan pienempiä, ja ne on sijoitettu sisätiloihin.

”Sarjakuva ja elokuva, POP-taide ja kineettinen taide sekä mielikuvituksellinen puolisurrealistinen ilmaisu kiehtoivat häntä. Varsinaisen grafiikan ohella hän teki myös graafisia kollaaseja, joihin yhdistyi sähköinen kineettinen liike.”

Gridlockin hinnaksi kertyi noin 50 000 euroa. Kaupunki sai varat lahjoituksena Veljekset Gröndahlin säätiöltä.

tiistaina, joulukuuta 26, 2006

Vanhan Vaasan kirkonrauniot

Pyhän Marian kirkon rauniot

Maalaus: Hannu Ojala
Vanhan Vaasan Pyhän Marian kirkon rauniot on tarkoitus korjata tulevana kesänä. Raunioiden lisäksi on tarkoutus kunnostaa raunioalue sekä linnankummun ympäristö muinaisjäännösten näkökulmasta. Kesän aikana on tarkoitus tehdä myös kaupunkiarkeologisisa tutkimuksia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita väitettyjen yunneleiden tutkimista. Museovirasto on toimittanut Vaasankaupungille tiiliä korjaustöitä varten. Arkkitehti Maria Kurten on valokuvaamalla dokumentoinut yksityiskohtaisesti kirkon raunioita ja aloittanut suunnitelmien tekemisen korjaustöitä varten.