Hae tästä blogista

lauantaina, joulukuuta 16, 2006

Jorma Ojaharju


Vaasan veri ei vapise, ilm. toukokuu 2006
Kuva: Tapio Parkkari
Jorma Ojaharju lienee ainoa vaasalainen kirjoittaja, jonka on viime vuosina kronikoinut syntymäkaupungistaan. Muista tulee mieleen vain ”Varjoisan kaupungin tarinoita”, jonka panivat pystyyn Rauno Anttila ja Asko Hurtig kuusitoista vuotta sitten. Tämä kaupunki olisi ansainnut enemmän.

Jompankaan veri ei vapise
- Vaasan veri ei vapise sai alkunsa, kun Helsingissä asuvan ystäni vaimo löysi vanhoja kirjoituksiani Vaasasta ja ryhtyi niitä tuttavapiirissään levittelemään. Hän kysyi minulta, että voisinko kirjoittaa lisää. Siitä se alkoi. Voidaan kai sanoa, että kirja on tehty ”yleisön pyynnöstä”
-
Kirjassa on historiaa ja nykypäivää sekaisin. Olen liittänyt sinne myös juttuja, joita olen lukenut Vaasasta ja muita mielestäni kirjaan sopivia juttuja. Voisi sanoa, että kirja sisältää hervotonta suunsoittoa. Politikoinnin osuus on melko vähäinen, sanoo Ojaharju.

Aikaisempien Vaasa -kirjojen suosiosta Ojaharju arvelee karhean sarkastisesti, että ihmiset haluavat lukea oman nimensä kirjaan präntättynä. Niin nytkin. Mitään henkilöluetteloa kirjassa ei kuitenkaan ole.
Kirja on saatavissa Vetokannaksen Kymppikioskista kohtuulliseen hieman yli 20€ hintaan.

perjantaina, joulukuuta 15, 2006

Arto Dahlbo

Taiteilija kohtaa taiteilijan

Kuva: Tapio Parkkari
Vaasalainen kuvataiteilija, runoilija ja muusikko Arto Dahlbo puhuu käsillään ja vartalollaan. Mies suorastaan huitoo puhuessaan. Tämän huomasi myös kuvataiteilija Jani Järvinen, joka pyysi Dahlbon mallikseen.

Dahlbon puheen aiheena on aivan varmasti taide, musiikki tai naiset. Nykyisin tässä järjesdtyksessä. Vielä muutama vuosi sitten järjestys oli päinvstainen.

Kun Arto Dahlbo sitten asettuu ohjaamatta oman muotokuvansa eteen, käy kiusaus ottaa ”näköiskuva” täysin kestämättömäksi, vaikka se ei mitään uutta kuvaan tuokkaan. Loppujen lopuksi idea onnistuu kuin itsestään. Kuvan nimeksi annoin ”Taiteilija kohtaa taiteilijan”

Kuvaupaikka on Jani Järvisen näyttely Galleria Taide ja Kehyksessä joulukuussa 2006.

torstaina, joulukuuta 14, 2006

Tauno Okkonen


 Tauno Okkonen, 1961-1963Luminen lakeus 11,5 x 14,3
 Oikea taiteilija
 Paikka: Galleria Taide ja kehys – Risto Helin

Vaasalaiset suhtautuvat taiteilijoihinsa mutkattomasti. On Parempien Ihmisten taiteilijoita, joiden nimi näkyy usein lehdissä ja joiden työt on museoissa ja taidekodeissa ja herrasväen seinillä ja joiden töistä ei tavallinen ihminen mitään tolkkua saa.

Sitten on oikeita taiteilijoita, joiden töistä heti näkee mitä ne esittää. Näiden oikeiden taiteilijoiden kanssa voi aina sopia taulun hinnasta jos vaikka tulee tarve saada jotain kaunista uuden soffan yläpuolelle. Hyvässä lykyssä taulu vaihtuu ovensuussa kahteen kirkkaaseen pulloon

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Penkki

Kuva: SR
Ei kaikkea tarvitse selittää
Perinteinen vaasalainen puistonpenkki. Penkkimalli oli pois vuosikymmenet, mutta otettiin uudelleen käyttöön kun uusi kävelykeskusta valmistui 2006.

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Pimeä ja lumeton Vaasa


Näkymä laiturilta - Vy från bryggan
Kuva: MjosundsJuc
Pimeä ja lumeton talvi masentaa noin puolta suomalaisista. Toinen puoli ei huomaa mitään oireita tai ei välitä niistä. Lämmin ja pimeä talvi haittaa elämää monin eri tavoin: luonto kärsii, tulvat aiheuttavat vahinkoa ja pienet sureva, että voiko Joulupukkio tulle kun ei ole lunta.

Mielenkiintoinen ilmiö ainkin vasalaisia.info Gallerian kannalta on se, että yökuvat ovat selvästi lisääntyneet. Pimeässä loistavat valot ja vain vaivoin ympäaristöstä piirtyvät rakennukset kiehtovat esteettisiä sieluja. Totta on, että valojen valaisemat varjottomat maisemat saavat mielikuvituksen liikkeelle.

maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Vaasan Inkerinpuisto

 
Liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki
Kuva: Kike_B
Liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki. Sijainti: Inkerinpuisto Kauppapuistikon päässä Hietalahden mäellä Tekijä: Tea Helenelund. Paljastettu: 11.5.1955

Muistomerkki on kaksiosainen: Pronssiin valettu luonnollisessa koossa ( 130 sm ) oleva tyttö pitelee hellävaroen siipirikkoa lintua käsissään. Vieressä on 190 sm korkea punagraniittinen vaarallista risteystä osoittava liikennemerkki.

Liikennemerkin sivuihin on kaiverrettu vv. 1945-1953 Vaasassa liikenneonnettomuuksissa surmansa saaneiden alle 15-vuotiaiden lasten nimet ja kuolinpäivät. Nimiä on 14. Teksti on latinankielinen: PROTEGE CRESCENTEM – PARVIS ESTO VIA TUTA!

Suojele kasvua – Turvaisaa tie pienien olkoon! - Skydda de växande – Säker sin väg de minsta hava! )
Vaasalaisen urbaanilegendan mukaan patsaan ja puiston nimi tulee siitä, että Inkeri niminen tyttö kuoli auton alle yrittäessään pelastaa haavoittunutta varpusta jäämästä auton alle.

sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Kasitie

Kuva: juhaz
Kasitie tähdittää matkaa

Parempi pidätttäytyä kommentoimasta. juhazin kuvia voit tarkastella hänen omassa albumissaan vaaslaisia.info Galleriassa. Liity sinäkin galleristien joukkoon. Jokainen vaasalaisia.info foorumiin rekisteröitynyt voi perustaa oman kuva-albumin tai useampia. Kuvia galleriassa on tällä hetkellä runsaat 450 ja niitä on katsottu lähes 73 000 kertaa.