Hae tästä blogista

lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Kaupunginselkä

Kuva: Kike_b

Näkymä Eteläiselle Kaupunginlahdelle Rantakadun eteläpään läheltä.
Utsikt mot Södra Stadsfjärden nära Strandgatans södra ända.

Ns. Gustafsborgin rantareitti houkuttaa vaaslaisia säällä kuin säällä.

keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Raippaluodon silta


Kuva: Kike_B

Raippaluodon silta - Replotbron

Raippaluodon silta (ruots. Replotbron) on Suomen pisin. Silta yhdistää Raippaluodon mantereeseen Mustasaaren kunnassa. 

Sillan pituus on 1 045 metriä. Se rakennettiin korvaamaan Suomen vilkkaimmin liikennöityä lauttayhteyttä. Sillan rakentaminen maksoi noin 25 miljoonaa euroa.

Sillan peruskivi muurattiin 3. kesäkuuta 1996, ja se avattiin liikenteelle 27. elokuuta 1997. Sillan vihki tuolloinen presidentti, Martti Ahtisaari.

Silta yhdistää Raippaluodon–Björkön alueen mantereeseen ja korvaa aiemmin käytössä olleen lossiyhteyden.

Siltaa kannattelee 13 massiivista betonitukea, 2 maatukea, 9 välitukea ja 2 pylonia. Pylonit nousevat 82,5 metrin korkeuteen.

Sillan keskiosaa kannattelevat pylonien huipulle kiinnitetyt teräspalkit. Pisimmät vaijerit ovat 127 metriä pitkät. Siltaa kannattelee 64 vaijeria. Ajoradan leveys on 12 metriä, josta 8,25 metriä on tarkoitettu autoliikenteelle ja 3,75 metriä varattu kevytväyläksi. Vapaa korkeus merenpinnan yläpuolella on 26 metriä.

tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Merenkurkun maailmanperintö

Kuva: juhaz
 Merenkurkun maailmanperintöalue

Vaasan edustalla sijaitseva Merenkurkun saaristo hyväksyttiin heinäkuussa 2006 Unescon maailmanperintöluetteloon. Merenkurkku kuuluu saman kategoriaan luonnonperinnön klassikoiden, kuten Australian Ison Valliriutan, Galápagossaarten ja Yellowstonen kansallispuiston kanssa
.

Merenkurkun alue on ensimmäinen maailmanperintöluetteloon hyväksytty suomalainen luonnonperintökohde. Tarkalleen ottaen se on Ruotsin Höga Kustenin maailmanperintökohteen laajennus. Yhdessä ne muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa maankohoaminen näkyy ainutlaatuisella tavalla.

Merenkurkku on pääosin matalaa moreenisaaristoa, jonka korkein kohta kohoaa ainoastaan noin 20 metriä merenpinnan yläpuolelle. Erityisen vaikuttavia ovat mannerjään Pohjanmaan tasangolle muovaamat pyykkilautamoreenikentät eli De Geer -moreenit. Maisema on seurausta jäätiköitymis- ja sulamisvaiheista viimeisen jääkauden aikana.Merenkurkussa maankohoaminen on hyvin voimakasta, keskimäärin 8mm vuodessa. 

Saaristo muuttaa siis jatkuvasti muotoaan: uusia saaria nousee, merenlahdet muuttuvat järviksi ja veneväylät mataloituvat. Nämä muutokset ovat havaittavissa yhden ihmispolven aikana, sillä maa-ala kasvaa vuosittain sadalla hehtaarilla. Uloimmista saarista on matkaa Ruotsiin vain noin 25 kilometriä.
Merenkurkun alue vapautui jäätiköstä noin 10 000 vuotta s

maanantaina, marraskuuta 20, 2006

Vaasan yliopiston Meri-Campus


Kuva: Kike_B
Vaasan Meri-Campus
Vaasan yliopiston MeriCampus lienee Suomen kaunein. Meren rannalla, kaupungin kainalossa sijaitseva yliopsto tuo Vaasaan aivan uudenlaista sykettä. Vaasa on monipuolinen
koulutuskaupunki, jossa elinikäinen oppiminen alkaa esiopetuksesta ja jatkuu aina ikäihmisten yliopistoon. 

Kaupungin eri oppilaitoksissa ja korkeakouluissa on noin 25 000 opiskelijaa. Vuonna 1987 aloitettu ja päiväkodeista peruskoulun yhdeksännelle luokalle ulottuva ruotsin ja suomen kielen kielikylpymenetelmä on esimerkkinä muulle Suomelle.

Englanninkielistä opetusta Vaasassa on tarjolla leikkikoulusta kansainväliseen ylioppilastutkintoon ja ammatilliseen tai korkeakoulututkintoon saakka.

Kaupungin seitsemässä eri korkeakouluyksikössä on noin 11 500 opiskelijaa, jotka opiskelevat yli 30 koulutusohjelmassa suomen, ruotsin ja englannin kielellä..

Öinen Vaasa

Kuva: zapman
Öinen Vaasa houkuttaa viettelee ja vetää puoleensa. Tunnelma on kuin "Kotkan Ruususta".