Hae tästä blogista

tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Merenkurkun maailmanperintö

Kuva: juhaz
 Merenkurkun maailmanperintöalue

Vaasan edustalla sijaitseva Merenkurkun saaristo hyväksyttiin heinäkuussa 2006 Unescon maailmanperintöluetteloon. Merenkurkku kuuluu saman kategoriaan luonnonperinnön klassikoiden, kuten Australian Ison Valliriutan, Galápagossaarten ja Yellowstonen kansallispuiston kanssa
.

Merenkurkun alue on ensimmäinen maailmanperintöluetteloon hyväksytty suomalainen luonnonperintökohde. Tarkalleen ottaen se on Ruotsin Höga Kustenin maailmanperintökohteen laajennus. Yhdessä ne muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa maankohoaminen näkyy ainutlaatuisella tavalla.

Merenkurkku on pääosin matalaa moreenisaaristoa, jonka korkein kohta kohoaa ainoastaan noin 20 metriä merenpinnan yläpuolelle. Erityisen vaikuttavia ovat mannerjään Pohjanmaan tasangolle muovaamat pyykkilautamoreenikentät eli De Geer -moreenit. Maisema on seurausta jäätiköitymis- ja sulamisvaiheista viimeisen jääkauden aikana.Merenkurkussa maankohoaminen on hyvin voimakasta, keskimäärin 8mm vuodessa. 

Saaristo muuttaa siis jatkuvasti muotoaan: uusia saaria nousee, merenlahdet muuttuvat järviksi ja veneväylät mataloituvat. Nämä muutokset ovat havaittavissa yhden ihmispolven aikana, sillä maa-ala kasvaa vuosittain sadalla hehtaarilla. Uloimmista saarista on matkaa Ruotsiin vain noin 25 kilometriä.
Merenkurkun alue vapautui jäätiköstä noin 10 000 vuotta s

Ei kommentteja: