Hae tästä blogista

keskiviikkona, joulukuuta 27, 2006

Jaakko Niemelän valoteos

Kuva:: Kike_B
Viimeinkin joku keksi tehdä jotain Rewell Centerin valtavan tyhjille betoniseinille.

Vaasan kävelykadulle pystytettiin tiistaina 7. 11. 2006 helsinkiläisen kuvataiteilijan Jaakko Niemelän valo- ja varjoteos  Pimeän hetkellä Rewell Centerin länsiosan seinään syntyy hitaasti pyörivä varjo- ja valoverkko.

Valo- ja varjoteos, valotaideteos, valoteos
Rewell Centerin kaupungintalon puoleiseen vapaaseen päätyyn heijastuva valotaideteos on nimeltään Grindlock. Englanninkielinen sana ei merkitse mitään, vaan tulee uusseelantilaisen taidenäyttelyn nimestä.

Teos on rakennettu noin kahdeksan metriä korkeasta teräspylväästä, jonka sisään on upotettu voimakas valo ja sähkömoottori, ja ympärille kiedottu hitaasti pyörivä metallikehikko. Kun iltahämärä muuttuu pimeydeksi, heijastuu Rewell Centerin seinään jättimäinen varjoverkko .

Vaasan kävelykadun installaatio on Niemelän mittakaavassa poikkeuksellinen. Taiteilijan aikaisemmat teokset ovat kooltaan pienempiä, ja ne on sijoitettu sisätiloihin.

”Sarjakuva ja elokuva, POP-taide ja kineettinen taide sekä mielikuvituksellinen puolisurrealistinen ilmaisu kiehtoivat häntä. Varsinaisen grafiikan ohella hän teki myös graafisia kollaaseja, joihin yhdistyi sähköinen kineettinen liike.”

Gridlockin hinnaksi kertyi noin 50 000 euroa. Kaupunki sai varat lahjoituksena Veljekset Gröndahlin säätiöltä.

Ei kommentteja: